מאמרים מקצועיים

יריעות זפת ביטומניות לגגות והסכנה שבהן

NY Roof Company – חומרי איטום לגגות ניו יורק ביישום חם

דעות מוטעות בציבור  חומרי איטום לגגות

חומרי איטום המשמשים לזיפות גג שטוח נקראים "ביטומן", אך ידועים יותר כאספלט.

הביטומן לכשעצמו מושלם לגגות בזכות תכונות האיטום שלו. אולם הוא דורש תוספים מיוחדים לשיפור התכונות הפלסטיות והאלסטיות.

סיבי אסבסט היו התשובה המושלמת לבעיה זו עד שהתגלו הסכנות בשימוש בחומר זה. נמצאו תוספים אחרים כדי להחליף את האסבסט, וכך נוצר בתעשיית איטום הגגות התחום הידוע כ"ביטומן מוסגל" או "ביטומן משופר".

"ביטומן מוסגל", הוא פשוט אספלט עם תוספים, המגיע בשתי צורות:

א. SBS נצמד מעצמו או מיושם עם מגב

ב. APP ליישום חם עם מבער.

"הביטומן המוסגל" ביישום עם מבער משווק כיריעת גומי.

שם זה מאוד מטעה מכיוון שהתוספים המשמשים בייצור היריעה אינם מכילים גומי כלל.

atlactic polypropylene-APP כולל תוספים פולימרים פלסטיים שאינם גומי. לכן אל תחשבו שאיטום הגגות השטוחים של ניו יורק עם APP מכיל גומי.

'גגות גומי' אלה הם למעשה הזאב בפרוות הכבשה בתעשיית חומרי איטום הגגות.

 

סכנת שריפה עם חומרי איטום

בנוסף על כך שהתוסף ב-APP מספיק גרוע, שיטת היישום שלו גרועה אף יותר. ביטומן APP דורש שימוש במבער ומיכל פרופאן כדי להתקינו על הגג.

יש לשקול בחומרה את הסכנות בעבודה עם אש חיה על מבנים או בנייני מגורים.

עם כל אמצעי הזהירות והניסיון בעולם, חוק הממוצעים פועל נגדכם כאשר אתם מבלים יום שלם עם אש פתוחה בעוצמה גבוהה על גג הבניין.

חיפוש פשוט בגוגל עם מילות המפתח roof torch fire יציג לכם מספיק מאמרים על שריפות הקשורות ליישום איטם גגות עם מבער, כדי לגרום לכם לתהות איך  מישהו משתמש במוצר הזה בכלל.

ביוני 1999, מפקד מכבי האש של ניו יורק קרא לאסור את השימוש באש על גגות של מבני עץ בכל חמשת הרבעים, והצהיר כי השריפות על גגות העיר, 35 שריפות לשנה בממוצע,  החלו בעקבות נוהל זה.

החוק קובע כי "העונש על הפרת כללים אלה הוא מאסר על סיכון רכוש. יתרה מזאת, כל מי שמעודד שימוש לא חוקי בפרופאן על גגות, כולל חברי מועצה, מהנדסים, אדריכלים, עורכי דין המנסחים חוזים, מנהלי עבודה וחברות איטום גגות, כולם נתונים למאסר"

לאורך שנות עבודתנו הרבות בתעשיית איטום הגגות בניו יורק, מצאנו עצמנו מספר פעמים בוויכוח עם איש או חברת איטום גגות אחרים המתנגדים לדעה הנחרצת שלנו נגד שימוש במבער. הדיון מתחיל בדרך כלל כאשר "התומך במבערים" מגן בנוקשות על השימוש היעיל והאיכותי במוצר שלו לאורך השנים. לאחר שמיעת עדות ארוכה ומפותלת על גדולת היישום במבער, אנחנו מחייכים ואחד מאיתנו אומר בשקט "ספר לי על השריפות." ואז בלי יוצא מן הכלל נשמע סיפור קורע לב על איך אחד מהחברה החדשים לא שם לב וכיוון את הלהבה על משהו ואיך מכוניות הכיבוי הגיעו מאוחר וכולי וכולי. זה קורה כל פעם. אל תהפכו לסיפור כזה בעצמכם.

חומרי איטום למרפסות

ביטוח

הפרק הקודם שדן בסכנות של השימוש באש נתן סקירה על הפוטנציאל לפציעה של בני אדם ונזק לרכוש הנובעות מיישום עם מבער. חברות הביטוח של הקבלנים מודעות לפוטנציאל זה.

לאחר מספר שנים של תשלומים כבדים בעקבות תביעות של שריפות בעקבות שימוש מבער, חברות הביטוח הכניסו סעיפים חזקים וברורים בפוליסות שלהם האוסרים על שימוש בלהבה פתוחה בהתקנת גגות. כדי להשתמש במבערים ביישומי גגות, יש לרכוש אישור מיוחד כדי שהפוליסה תכסה פעולות אלה. אישורים אלה יכולים לעלות יותר מהפרמיה הבסיסית. באופן כללי, תחום איטום הגגות נפגע קשות עקב פיצוי העובדים ועלויות ביטוח גבוהות הקשורים לסכנות הטמונות בעבודה בגבהים. קיימים גם אישורים מיוחדים רק כדי לבצע כל סוג של פעולה על גג. סביר שקבלן הגגות המתקין אצלך איטום ביישום במבער לא השקיע את ה- 100,000 דולר +ההשקעה הנוספת הנדרשים כדי לקבל אישור נאות להתקנת גגות ביישום חם עם מבער.

סטנדרטים נמוכים

עד כה למדנו שלושה דברים על חומרי איטום גגות עם מבער:

 1) הוא מוצג באופן מוטעה כגומי.

 2) יש בו סכנת שריפה.

3) הביטוח שלו מאוד יקר. בהשוואה לאפשרויות רבות אחרות בתעשייה שאינן מושפעות מנושאים אלה.

מדוע קבלנים רוצים לקדם ולהשתמש במוצר זה?

הן חומר איטום  זול! זול לקנות אותן!! זול להתקין אותן!!! הציוד זול (מבער ומיכל גז של מנגל)!!!!

והן זולות  מבחינת כוח העבודה הלא מיומן הנדרש!!!!!

ניתן לומר שהתכונה היחידה המכפרת כל הבעיות ביישום במבער היא שזה הגג הזול ביותר שתוכל להתקין על גג שטוח בישראל או בניו יורק- המחיר הנמוך למ"ר שתקבל עשוי להראות מאוד אטרקטיבי.

קיימות שיטות רבות, וניתן לטעון על כל אחת מהן, אם היא מיושמת בצורה נאותה, שזהו איטום גג טוב (אפילו עם מבער) אבל קיים חסרון אחד גדול ביישום גג עם מבער. קיצורי הדרך!

הגג כולל את שטח הגג עצמו ואת הציוד והפרטים שמותקנים עליו. אלה כוללים מחברים למיניהם, יחידות מיזוג אוויר, ניקוזים, אשנבי תקרה, מתכות וכל דבר אחר החודר דרך שטח הגג. 90% מהדליפות במערכות איטום גגות נובעים מאחד מאלה. קיימים נהלים מאוד ספציפיים ועלויות מסוימות הקשורים להתקנת איטום מתאים לפרט כזה (על פי מפרטי היצרן). כדי להוזיל את העלויות הישירות של הייצור ככל שניתן, נוטים להזניח את הציוד והפרטים על הגג. בדרך כלל פשוט אוטמים אותם עם מלט גגות. במקום לפתוח ניקוז כדי לדחוס בצורה נאותה את איטום הגג החדש, חותכים במהירות סביבו ואוטמים עם זפת. או במקום להתקין קצה מתכת חדש למרזב, פשוט מעבירים את גליל היריעה כשהוא בולט מעל המרזב וכדומה. זה יקרה בכל פרט אפשרי על פני הגג. מה שתקבל בדרך כלל עם גג כזה הוא גלילי יריעות מחוממים עם מבער על השטח וזפת המיושמת על הפרטים ואיטומי מחברי הציוד על הגג.

פשוט וזול. האמנם ?!!!!

הלך הרוח של הקבלן שבוחר ביישום עם מבער הוא שזול עושה את העבודה. קבלן כזה מוכן להשתמש במוצר שהוא יודע שהוא מהווה סיכון אש וסביר שהוא אינו מבוטח לעבודה זאת.

מים נודדים 

מים נודדים הוא מונח רווח בתעשיית חומרי איטום הגגות המתייחס למים הנודדים בין 2 שכבות של גגות שטוחים. כאשר השכבה השנייה בגג השטוח מיושמת ישירות על מערכת איטום הגג המקורית נוצר פוטנציאל לחדירת מים דרך השכבה השנייה המותקנת, אך לא דרך השכבה הראשונה. המצב הזה נקרא בדרך כלל "גג צף". המים הנכלאים בין 2 שכבות האיטום פוגעים באורך חיי שתי השכבות של האיטום. המים יפגעו ויגרמו לריקבון בשתי השכבות מבפנים כי המים במערכת נכלאים ואינם מתייבשים.

בגגות השטוחים יוצרים שיפוע מסוים עם בטון קל-"בטקל" כדי שהמים יכולים לנוע לניקוז או לקצה המרזב. המים בין השכבות בגג יתחילו לנוע עם השיפוע של הגג לנקודה נמוכה יותר, עד שהם יגיעו לקצה של מתכת שלא נאטם כראוי. המים לא יראו לעין בבניין עד שהם יגיעו לניקוז במרחק של 10 מ' משם.

קשה מאוד לאתר ולזהות דליפות בגגות צפים עם מים נודדים כי נקודת הכניסה של הדליפה והמקור שלה לעתים רחוקות נמצאים באותו מקום. כעת לאחר שהבנו מהם מים נודדים וגג צף, ניתן לראות איך זה קשור ליישום חם על גגות.

בחלק הקודם על סטנדרטים נמוכים קבענו כי הגישה של קבלן הגגות הממוצע, המשתמש ביישום במבער על גגות, היא שהמחיר הזול עושה את העבודה, ולעתים קרובות, כדי להוזיל את המחיר ככל שניתן, הוא מתעלם מאיטום הפרטים החשובים ביותר השומרים על הגג מפני דליפה. משמעות הדבר היא שמערכת חדשה שיושמה עם מבער, תתחיל להיפתח בנקודות החיבור עם המחזורים הראשונים של קור וחום, ותאפשר כניסה של מים למערכת.  

יישום חם בגגות כרוך בשימוש במבער ידני, הפועל על פרופאן שמגיע ממיכל. מניחים את הגליל של היריעות ברוחב מטר במקום. איש האיטום מתחיל לרתך את החלק החשוף של היריעה ו"לבעוט" בגליל כך שיפתח עוד 30 ס"מ, ואז לחמם את החלק החשוף הבא וכדומה. עם נוהל זה הגליל מודבק לגג, אך לעולם אינו יוצר 100% קישור לגג. הגליל החדש עכשיו דבוק בנקודות מסוימות במקרה הטוב, ומים יכולים לנוע בחופשיות ולנדוד תחת פני הגג החדש. עכשיו בעקבות המנטליות של גגן זול, יש לנו מערכת עם איטום גרוע, הדבקות נקודתיות וגג המועד לתופעת נדידת מים.

על חומרי איטום וכשל בתפרים חומרי איטום לסדקים

לאחר שדיברנו על מים נודדים והבעיות הקשורות לכך, אפשר לדון בכשל שכיח נוסף בשיטת המבער-כשל בתפרים של חיבור היריעות לדפנות הגג.

כפי שציינו פעמים רבות, יישום חם בגגות עובד עם פרופאן ועם מבער. לאחר שהותקן גליל מלא של 1 מ' על 10 מ', הגליל הבא מונח לידו עם חפיפה של כ-10 ס"מ. לאחר מכן הגליל מחומם ו"נבעט" כמו הגליל הראשון בדיוק.

כך נוצר תפר חפיפה. תפר זה "מרותך" עם חום המספיק כדי לקשור את התפר וליצור חומר נוזלי בתפר. זהו הנוהל המומלץ על ידי היצרן. אם מופעל יותר מדי חום על התפר הזה, המוצר נפגע והוא ייסדק במקומות של חימום היתר. מים יתחילו לדלוף לתוך הסדק בתפר. אם לא מופעל מספיק חום על התפר, לא ייווצר חיבור של ריתוך והתפר ידלוף. כאשר מתקינים שטח גדול הכולל מטרים רבים של תפרים מרותכים על גג טיפוסי, הסבירות שלפחות כמה מטרים לא יחוממו מספיק או יחוממו יותר מדי, עקב טעות אנוש, גבוהה מאוד. כשל של מטרים בודדים בלבד של תפרים מהווה אסון לגג המאפשר נדידה של מים שחדרו לשכבות. סביר שמערכת איטום הגג תינזק נזק בלתי הפיך הרבה לפני שיראו מים שחודרים לבניין.

לסיכום

אם תקציב הוא הגורם בבחירת מערכת איטום גג, הבחירה הטובה ביותר תהיה מערכת עם חיבורים אטימים ב-100% ועם מעט סיכון של כשל בתפרים. במערכת כזו אנו ממליצים להשתמש בביטומן SBS, ביישום קר. למערכת זו יש את היתרונות הבאים:

  1. אינה דורשת שימוש בלהבה ישירה להתקנה (אין סיכון שריפה).
  2. חברות הביטוח מכסות סוג זה של מערכת איטום גגות, לעומת מערכות ביישום חם עם מבער וזפת חמה שאינן מבוטחות ללא אישורים מיוחדים (לא חוקי להתקנה על גגות מבני עץ).
  3. מערכות SBS, כאשר מיושמות עם מלט גגות משופר יוצרות קישור אטים למים ב- 100% עם הגג שהן אוטמות (אין מים נודדים).
  4. התפרים נעשים עם יישום של מלט גגות מוסגל, ומונעים את האפשרות לאיטום לא טוב בעקבות טעות אנוש (אין חשש לחימום יתר או חימום נמוך מדי בפרטים).
  5. המערכת תותקן עם משטח גרגרי לבן, המונע את הצורך לתחזוקה להגנת פני השטח ועמיד מאוד לתנועת הולכי רגל.
  6. מערכת האיטום של הגג בכללותה בדרך כלל תעלה עלות דומה או מעט יקרה יותר למ"ר בהשוואה למערכת יישום עם מבער. (ההבדלים הגדולים במחיר קשורים בדרך כלל להבדלים באיטום המתקנים והפרטים המיוחדים על הגג ולא לפני שטח הגג).

אנו מקווים שזה יעזור לכם בשקילת האפשרויות לתיקון או החלפת מערכת האיטום בגג שלכם. לעתים קרובות מדי עלינו לחזור ולהסביר זאת לאחר ביצוע העבודה, לאנשים שנכוו מרכישת מערכת איטום גג ביישום חם. כמובן שקיימות החלטות ואפשרויות רבות שצריך לשקול כאשר רוכשים איטום לגג, אולם אנו ממליצים מאוד לדחות את כל מערכות ו/או מוצרי האיטום עם מבער כאשר אתם בוחרים מערכת איטום לגגות שטוחים.